Deze tekst is
oorspronkelijk verschenen als artikel op hét informatieplatform voor ouders van
kinderen die de hockeysport beoefenen: Hockeyouders.nl
Ik heb mij recentelijk laten vertellen dat het in de hockeywereld gebruikelijk is om tijdens de rust van een wedstrijd te eten. Waar de voetbalwereld tijdens de pauze een bekertje warme thee met een suikerklontje drinkt, doen hockeyers zich kennelijk gezamenlijk te goed aan vaste voeding zoals fruit.
Er staat bewust
“gezamenlijk” aangezien de sociale functie van het samen eten als belangrijke
reden, zo niet de belangrijkste reden, van dit sportieve tussendoortje wordt
aangedragen.
Ik kom zelf uit het kamp
van de thee drinkende voetballers en heb vlak voor of tijdens het sporten
absoluut geen behoefte aan fruit of welk soort vast voedsel dan ook. Bij mij
doemt de vraag op: Is het verstandig, nuttig en gezond om vlak voor
of tijdens de wedstrijd te eten ?
Sociale functie
Allereerst is de
aangehaalde sociale functie van eten onomstreden. Net als samen hockeyen heeft
gezamenlijk eten een sociaal bindende werking. Zo kan het
teambuildingsproces van een hockeyploeg door deze eetgewoonte een positieve
impuls krijgen. Daarmee kan het team met groter plezier de hockeysport
beoefenen en zodoende tevens de basis leggen voor sportieve successen. Vanuit
dit oogpunt bekeken kan het gezamenlijk eten in de rust van een
hockeywedstrijd zeker een positief effect hebben.
Energievoorziening
Bekeken vanuit de primaire
functie van eten in directe relatie met lichamelijke inspanning, de
energievoorziening, kan betwijfeld worden of het eten van met name vast voedsel
vlak voor of tijdens het sporten wel zo verstandig dan wel nuttig is.
Ten eerste heeft een goed
gevoed persoon gemiddeld voldoende brandstof in opslag voor anderhalf uur
sportieve lichamelijke activiteit. Voor het menselijk lichaam zijn koolhydraten
( suikers, zetmeel, glucose) het snelst om te zetten in energie (vetten en
eiwitten kunnen eveneens als brandstof dienen , maar pas in een later stadium).
Iemand met een regelmatig, gevarieerd en gezond voedingspatroon (3
hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes) krijgt gemiddeld genoeg koolhydraten
binnen en heeft aldus voldoende energie in opslag voor een hockeywedstrijd.
Deze opslag van energie
vindt onder andere plaats in de spieren in de vorm van glycogeen. Een voorraad
menselijk zetmeel aangelegd uit glucose in het bloed wat opgenomen en omgezet
is uit koolhydraten via de spijsvertering. Deze voorraad wordt bij inspanning
direct aangesproken nadat het reeds in het bloed aanwezige glucose is
opgebruikt.
In beginsel is “bijtanken”
van energie na 35 minuten hockey niet nodig en zeker in de vorm van het eten
van vast voedsel niet functioneel. De energie uit dit voedsel komt
waarschijnlijk niet voor het laatste fluitsignaal vrij. De vertering van dit
voedsel heeft tijd nodig en kost (als het verteringsproces al plaatsvindt
tijdens lichamelijke inspanning) bovendien energie.
Snelle koolhydraten
Indien er toch behoefte is
aan aanvulling dan zijn geraffineerde enkelvoudige koolhydraten (zoals
kristalsuiker) de snelste bron van energie: de zogenaamde snelle koolhydraten,
of ook wel koolhydraten met een hoge glycemische index (GI) genoemd. Dit type
koolhydraten wordt het snelste verteerd en het snelste opgenomen in het bloed.
Ook fruit en met name fruitsap bevat veel suikers.
Snelle koolhydraten, zoals
de suikers in fruit en met name fruitsap, kunnen tot gevolg hebben dat de bloedsuikerspiegel
zeer snel stijgt. Het lichaam is er op ingesteld dat deze stijging direct
gecorrigeerd wordt wat zelfs tijdelijk een lage bloedsuikerspiegel tot
gevolg kan hebben (hypoglykemie of “rebound hypoglycaemia”). Een
dergelijke lage bloedsuikerspiegel kan sportprestaties negatief beïnvloeden
doordat er tijdelijk weinig energie aan de spieren (en ook de hersenen) wordt
geleverd.
Onderzoeksresultaten naar
dit verschijnsel en het effect ervan op sportprestaties zijn echter
verschillend. Zo worden verminderde prestaties niet altijd waargenomen na
inname van snelle koolhydraten. Dit heeft waarschijnlijk mede te maken
met de intensiteit van de inspanning. Hoe hoger de intensiteit, hoe kleiner de
kans dat “rebound hypoglycaemia” optreedt.
Samenvattend
Eten vlak voor een
hockeywedstrijd of in de rust levert geen extra energie tijdens het sporten. De
kans is groot dat de spijsvertering van deze voeding meer energie kost
dan dat het tijdens de wedstrijd kan opleveren.
Gebruik de laatste
maaltijd voor een wedstrijd liefst 2 uur van tevoren.
De
sociale functie van gezamenlijk eten valt niet te ontkennen en zal zeker een
positieve uitwerking op de sfeer in de ploeg kunnen hebben. Niet ieders
spijsvertering is echter ingesteld op de combinatie eten en sporten. Laat elke
sporter dan ook vrij in zijn of haar keuze.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten