Welke sportdrank ?


Deze tekst is oorspronkelijk verschenen als artikel op hét informatieplatform voor ouders van kinderen die de hockeysport beoefenen: Hockeyouders.nl

Bij veel sporten is voldoende drinken van groter belang dan eten. Als de sportieve inspanning niet langer duurt dan 1,5 uur is extra voeding voor of tijdens het sporten niet nodig. Het handhaven van een goede vochtbalans en het juiste gehalte aan mineralen (zoals natrium en kalium) in het lichaam is bij teamsporten van groter belang dan de inname van energie via vast voedsel. 

De hoeveelheden vocht die worden ingenomen moeten niet worden overdreven. Een bekertje (200ml) is, uiteraard  afhankelijk van de buitentemperatuur , de luchtvochtigheid en de mate van transpiratie, meestal voldoende. Bij het drinken van een sportdrank moet men er rekening mee houden dat er hypotone, isotone en hypertone dranken in de verkoop zijn. Niet elke soort (sport-)drank is geschikt.

Hypotone drank (water)
Bij hypotone dranken is het gehalte aan suikers (koolhydraten) en mineralen lager dan het gemiddelde gehalte van deze stoffen in de lichaamsvloeistoffen. Deze drank bevat maximaal 6 gram koolhydraten per  100ml (flesje van 500ml bevat aldus maximaal 30 gram koolhydraten = 120 kilocaloriëen). Leidingwater of bronwater zijn hypotoon, bevatten geen koolhydraten ( 0 kilocalorieën) en vormen een prima dorstlesser.

Isotone drank
Isotone sportdrank heeft een gehalte aan suikers en mineralen dat gelijk is aan het gemiddelde gehalte in lichaamsvloeistoffen. Deze drank bevat  6- 8 gram koolhydraten per  100 ml  (flesje van 500ml bevat aldus maximaal 160 kilocalorieën). Isotone sportdranken zijn er van de merken AA-Drink, Isostar en Gatorade maar in de isotone uitvoering vaak alleen bij de gespecialiseerde sportvoedingswinkels of webshops te krijgen. In de supermarkt en bij benzinestations worden doorgaans alleen de hypertone  dranksoort van deze merken en ook Extran aangeboden.

Hypertone drank
Hypertone sportdranken hebben een gehalte aan suikers en mineralen dat veel hoger ligt dan die van de lichaamsvloeistoffen. Deze dranken bevatten 8-15 gram koolhydraten per  100 ml ( 500ml bevat aldus maximaal 300 kilocalorieën) en staan bol van suikers. Ook fruitsap, frisdrank en Red Bull zijn sterk hypertoon.  Veel suiker, veel  energie, maar met een tragere opname van vocht als gevolg.

Zoals gezegd is vooral deze mierzoete soort sportdrank  van AA-Drink, Extran en Gatorade alom verkrijgbaar, helaas ook in menig sportkantine. Deze dranken bevatten veel  meer energie dan je tijdens een hockeywedstrijd kan verteren, opnemen en verbruiken en zijn alleen geschikt voor pure duursporten.

Samenvattend
Isotone sportdrank of hypotone dranken (zoals water) verdienen de voorkeur. Zij bevatten minder energie, voldoende mineralen en zijn zodoende met het oog op de hydratatie van het lichaam en het voorkomen van spierkramp  een betere keuze. Lees bij aanschaf van een sportdrank dus goed het etiket. Hierop staat duidelijk vermeld of het een isotone of hypertone sportdrank betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten